Alma Talks: O jídle, půdě a spolupráci se zemědělci

25. 6. 2024 10:00, Praha

Typ akce
Ve měste
web
https://www.almaprague.cz/
Místo
Alma Prague
V Jirchářích 150/8, Praha
zobrazit na mapě

Alma Talks je nově vznikající série inspirativních setkání, přednášek a diskuzí o tom, co přesahuje a zároveň spojuje lidi napříč gastronomií.

Vznikem Alma Talks se otevírá prostor pro pravidelná setkávání a spolupráci v rámci komunity foodie nadšenců, restauratérů a profesionálů z gastro oboru, kteří při své práci i mimo ni neustále přemýšlí nad tím, jak dělat věci lépe. Jak posouvat hranice nejen v kvalitě jídel, servisu, atmosféry, výběru vstupních surovin a produktů, ale i jak svou práci a vize komunikovat směrem k hostům a veřejnosti a ovlivňovat tak jejich vnímaní jídla v širším kulturně-ekologickém kontextu. 


Návštěvníci se mohou těšit na rozhovory a živé panelové diskuze s tuzemskými i zahraničními osobnostmi, kuchaři, řemeslnými výrobci a zemědělci o půdě a potravinových řetězcích, zero waste přístupech, nejnovějších gastronomických trendech, pracovní kultuře v pohostinství, žurnalistice, food stylingu i food influencerství.
 Návštěvníci mohou využít příležitosti rozšířit si myšlenky a diskutovat o tom, co je ve světě jídla a pohostinství zrovna aktuální.



Celodenní pásmo inspirativních diskusí a talks s farm-to-table obědem od šéfkuchařů Almy a coffee breakem v ceně vstupenky.

Dnes už není pochyb o tom, že to, jak člověk jí, naprosto zásadně ovlivňuje jeho zdraví, krajinu, vodní cykly, klima a v neposlední řadě i vztahy kolem něj. Chad Frischmann ve známé TED přednášce mluví o dvaceti nejdůležitějších řešeních klimatické krize, z nichž se překvapivě více než polovina přímo týká konkrétních změn v potravinovém či zemědělském systému. Jejich společným jmenovatelem je půda a to, jakým způsobem se s ní zachází. První Alma Talks je tak věnován tomu, jak tuto agendu může přímo ovlivnit pohostinství, od fine diningu přes bistra a kavárny po velkostravování jako nemocnice nebo školní jídelny, výběrem surovin. Každý produkt může být nástrojem pro změnu, je-li vybrán ve spolupráci se zemědělci a se společným cílem regenerovat půdu a budovat kvalitní vztahy.

Konkrétně bude řeč o následujících tématech:

  • Základní principy a postupy regenerativního zemědělství, jakým způsobem zdravá půda produkuje výživnější potraviny a zadržuje více vody. Jak výběr potravin a surovin ovlivňuje ekosystémy.
  • Příklady iniciativ, v nichž restaurace či jiné gastro podniky a výrobci potravin úzce spolupracují se zemědělci a budují pevné lokální dodavatelské řetězce. 


  • Jak konkrétně může sektor pohostinství přispět k pozitivní změně v oblasti produkce potravin a systémovým změnám. 


  • Jak mohou gastro podniky pozitivně ovlivnit další aktéry v rámci potravinového systému a své hosty ve vnímání jídla v širším kulturně-ekologickém rozměru.

Seznam speakerů:
Paddy Plunkett (UK), Natoora
Pavel Drdel (CZ), Sůl & Řepa
Friederika Gaedke (DE), DieGemeinshaft
Ed Romein (NL), MAD Academy
Zuzana Benešeová (CZ), Živá půda
Karel Kalný (CZ), Mitrovsky Angus

Registrace hostů probíhá od 9:40.

Veškeré informace o pořádané akci pro vás připravila redakce webu GoOut.

nejčtenější články