Alma Talks: Food kritika a žurnalistika
28. 4. 2025 09:30, Praha

- Typ akce
- Ve měste
- web
- https://www.almaprague.cz/
- Místo
- Alma Prague
V Jirchářích 150/8, Praha
zobrazit na mapě
Alma Talks je nově vznikající série inspirativních setkání, přednášek a diskuzí o tom, co přesahuje a zároveň spojuje lidi napříč gastronomií.
Restaurace Alma Prague jejím vznikem otevírá prostor pro pravidelná setkávání a spolupráci v rámci komunity foodie nadšenců, restauratérů a profesionálů z gastro oboru, kteří při své práci i mimo ni neustále přemýšlí nad tím, jak dělat věci lépe. Jak posouvat hranice nejen v kvalitě jídel, servisu, atmosféry, výběru vstupních surovin a produktů, ale i jak svou práci a vize komunikovat směrem k hostům a veřejnosti a ovlivňovat tak jejich vnímání jídla v širším kulturně-ekologickém kontextu.
Třetí vydání AlmaTalks se ponoří do proměňující se podoby food kritiky a gastronomické žurnalistiky a nabídne platformu pro zamyšlení nad jejími různorodými dynamikami a budoucím potenciálem.
Food kritika a žurnalistika
Vzestup sociálních médií a digitálního obsahu do velké míry transformoval způsoby, jakými lidé získávají nejnovější informace o gastro trendech, i jak si utváří názor na nově otevřené podniky v našem okolí. Zároveň však přinesl zásadní otázku: jak vyvážit okamžitost a dostupnost moderního digitálního obsahu s nadčasovým řemeslem důkladné, respektované kritiky, založené na hluboké odbornosti a citlivém porozumění pohostinského průmyslu?
Nejen kritici a novináři, ale i influenceři a restaurační ratingové platformy dnes mají jedinečnou moc formovat veřejné vnímání, určovat trendy a ovlivňovat úspěch gastronomických podniků. Co ale v rychle se měnící gastronomické kultuře skutečně znamená kvalitní kritika? Jak může gastronomická žurnalistika překročit rámec povrchních recenzí a zaměřit se i na širší etické, kulturní a ekologické otázky? A jak se toto odvětví proměňuje v Čeku a kam směřuje ve světě?
Třetí vydání AlmaTalks se ponoří do proměňující se podoby food kritiky a gastronomické žurnalistiky a nabídne platformu pro zamyšlení nad jejími různorodými dynamikami a budoucím potenciálem. Prostřednictvím inspirativních přednášek, podnětných Q&As a živých panelových diskuzí se známými novináři, kritiky a odborníky z oboru budeme zkoumat:
Témata:
- Etická kritika: Jak mohou kritici poskytovat upřímnou zpětnou vazbu, aniž by nenapravitelně poškodili pověst restaurace?
- Evoluce kritiky v digitálním světe: Role foodblogerů a influencerů při utváření kulinářských trendů
- Vizuální storytelling jako nová forma kritiky: od reelsů po virální příspěvky
- Jak mohou restauratéři pracovat s kritikou i zpětnou vazbou hostů
- Měli by kritici zůstat v anonymitě, aby byla zajištěna nestrannost, nebo publikovat recenze a články transparentně?
- Veřejné recenzní platformy jako příležitost a výzva demokratizace food kritiky
- Psaní o jídle a jeho skrytých příbězích k podnícení konverzací o dědictví, identitě, ekologii a rozmanitosti
Prostory a akce:
- Akce počítá v rámci maximálního využití prostor s kapacitou 100 účastníků. Větší část programu se bude odehrávat přímo v restauraci ALMA. Během dne se však část programu přesune i do konferenčních prostor v suterénu. Večerní networking proběhne při skleničce vína v prostoru Vinárny na dvorku restaurace.
Jídlo na akci:
- Součástí konferenčního dne je menu, sestavené šéfkuchaři Almy Michalem Daňkem a Petrem Židkem. V ceně vstupného je ranní uvítací chod, společný oběd o dvou chodech a odpolední coffee break.
Návštěvníci se mohou těšit na přednášky, rozhovory a živé panelové diskuze s tuzemskými i zahraničními osobnostmi.
Vystupující:
-
Nicholas Gill (USA) – Nicholas Gill je autor, cestovatel a fotograf nominovaný na prestižní ocenění James Beard a André Simon. Běžně žije mezi New Yorkem a Latinskou Amerikou, zejména Peru, kde píše převážně o spojitosti mezi jídlem a biodiverzitou. Je spoluautorem několika kuchařek, včetně knihy Central s šéfkuchařem Virgiliem Martínezem, a pravidelně přispívá do publikací jako The New York Times, Saveur, Food & Wine, The Guardian a Fool. V roce 2027 vyjde jeho další kniha, Eating the Amazon.
-
Catherina Pugacheva (RU) – Catherina Pugacheva je nezávislá konzultantka, autorka a předsedkyně Akademie v rámci The World’s 50 Best Restaurants pro Rusko, východní Evropu a střední Asii. Od roku 2024 vytvořila více než 40 cestovních průvodců po Evropě a jihovýchodní Asii. V současnosti konzultuje s rostoucím počtem restaurací v Moskvě, St. Petersburgu i Dubaji. Po celém světě přednáší na témata nejnovějších trendů v gastronomii a strategií propagace podniku na mezinárodním trhu.
-
Lindsey Tramuta (USA) – Lindsey Tramuta je americká novinářka zaměřená na kulturu a cestování. Pravidelně přispívá do The New York Times, Bloomberg, Eater a Condé Nast Traveler a dalších publikací. Její první kniha, The New Paris: The People, Places & Ideas Fueling a Movement, vyšla v roce 2017. Její druhá kniha, The New Parisienne: The Women & Ideas Shaping Paris, byla vydána v roce 2020 a představuje více než 40 žen, které mění stereotyp „francouzské dívky“. Lindseyin podcast The New Paris pokračuje v tématech a diskusích z obou knih. Její nová kniha, The Eater Guide to Paris, vyjde 29. dubna 2025.
-
Lorraine Haist (DE) – Lorraine Haist je spisovatelka a kulinářská konzultantka žijící v Berlíně. Píše především o potravinové kultuře a gastronomickém průmyslu, se zvláštním zaměřením na zemědělství a ženy v gastronomii. Pravidelně přispívá do prestižních německých médií jako jsou Die Zeit, Süddeutsche Zeitung, Salon a Effilee. Kromě své novinářské práce je předsedkyní Akademie pro The World’s 50 Best Restaurants v Německu, podílela se na rekonceptualizaci legendární mnichovské restaurace Tantris a radí různým gastronomickým podnikům v oblasti strategického brandingu.
-
Miroslav Lekeš (CZ) – Miroslav je šéfinspektorem gastronomického průvodce Gault&Millau pro Česko, Slovensko a Maďarsko. V minulosti vybudoval resort, úspěšnou restauraci oceněnou hvězdou Michelin a vinařství v Piemontu – srdci gastronomie, kde se vyrábějí slavná vína Barolo. Cestuje po celém světě při hledání kvalitní gastronomie a navazuje kontakty s předními světovými šéfkuchaři. Je členem prestižních rytířských řádů a vinařských klubů.
-
Jan Valenta & Zuzana Daňková (CZ) – Zuzi a Jan jsou spoluzakladatelé Taste of Prague, projektu, který organizuje gastronomické tours po Praze. Píší také blog o pražské gastronomii a jsou autory tištěného gastronomického průvodce po městě. Díky tomu si získali silnou sledovanost na sociálních sítích, zejména Instagramu a stali se zdrojem doporučení pro místní i zahraniční návštěvníky hledající tipy na jídlo a cestování po Praze. Pomáhají také restauracím s jejich prezentací na sociálních sítích a nyní provozují malé bistro v Praze (Šodó).
-
Lucie Svobodová (CZ) – Lucie je odpovědná za řízení zákaznické péče ve skupině Ambiente, jedné z nejvýznamnějších gastronomických společností v České republice. Odpovídá za strategii a směr věrnostního programu a zajišťuje, aby zpětná vazba každého z hostů, kterou Ambiente sbírá z různých zdrojů, byla integrována v rámci celého podniku. Pevně věří, že nespokojený host se může stát loajálním zákazníkem a že zpětná vazba od hostů je klíčová pro rozvoj jakéhokoli podnikání, nejen v gastronomii.
-
Lukáš Hejlík (CZ) – Lukáš Hejlík je český divadelní a filmový herec. Lukáš je také autorem projektu LiStOVáNÍ, cyklu inscenovaných čtení, a projektu Gastromapa, kde pravidelně bloguje, přispívá příspěvky a natáčí virální videa o nejnovějších restauracích, kavárnách a dalších gastro podnicích, které navštívil po celé České republice. Publikoval také řadu knih, produkuje TV pořady a podcasty o české gastronomii.
-
Klára Donathová (CZ) – Klára Donathová je česká advokátka, food kritička a gastronovinářka. S psaním recenzí restaurací začala v roce 2011 pro Lidové noviny a dlouhé roky působila v týdeníku EURO, kde připravovala ročenku TOP Restaurace. V současnosti píše pro Finmag a magazín Estate, kde se zaměřuje na gastronomické analýzy a trendy.
-
Max Jones (UK) – Max Jones je britský spisovatel, publicista a zakladatel Up There The Last, iniciativy zaměřené na uchování tradičních potravinářských technik. Ve své práci se věnuje tradičním konzervačním metodám a místním potravinovým tradicím. S backgroundem v oblasti sýrařství a food fotografie dokumentoval tradiční postupy napříč Evropou. Od roku 2018 žije v irském West Corku, kde píše, vede workshopy a zkoumá roli vyprávění příběhů při zachování potravinových tradic.
Veškeré informace o pořádané akci pro vás připravila redakce webu GoOut.