Gastro

2. 2. 2025 19:00, Brno

Typ akce
Koncert
Místo
Masarykův domov mládeže - jídelna
Cihlářská 21/604, Brno
zobrazit na mapě

Večeře pro Magdalénu Dobromilu Rettigovou (1785—1945). Tak jak Smetana uvařil českou hudbu, tak Rettigová zkomponovala českou kuchyni.

  • Ondřej Adámek: Le Dîner (Večeře) – inscenovaná performance s textem a videem pro 12 muzikantů u stolu, malířku a dirigenta (2012)
  • Ondřej Adámek: Happening: Hudebně-rytmické vaření (objednávka BCO)
  • Charlotte Guibé – malba a recitace
  • Brno Contemporary Orchestra řídí Ondřej Adámek

„Učte se tedy pilně, neb vězte, že rozličně připravená potrava s chutí se zažije a k duhu jde a vám domácí spokojenosti i život déle zachová.“ – Magdalena Dobromila Rettigová

Dobrá kuchařka či kuchař znají spoustu receptů a nepochybně je i pečlivě studují a píší nové, ale nevaří podle nich, protože pak by uvařili jídlo někoho jiného. Stejně tak se to má i s hudbou. Existují miliony skladatelů a skladatelek, které komponují podle osvědčených receptů, ale jen několik vyvolených, kteří dokáží uvařit jedinečnou kompozici. Mezi ně nepochybně patří i v Berlíně žijící skladatel Ondřej Adámek (* 1979), jehož tvorba, ale i osobnost se stane hlavní součástí dalšího koncertu z cyklu Auskultace souboru BCO, tentokrát s podtitulem Gastro.

V první půli koncertu zazní unikátní, multimediální Le Dîner (Večeře) s vizuálním doprovodem francouzské výtvarnice Charlotte Guibé a pod taktovkou autora Ondřeje Adámka. V druhé části nás pak Ondřej Adámek zasvětí do svého kuchařského i kompozičního umění coby interpret své participativní performance.

Aby pořadatelé chuťové (a hlavně sluchové) pohárky inspirovali co nejintenzivněji, koncert proběhne v jídelně Masarykova studentského domu od architekta Bohuslava Fuchse (1895 – 1972), od jehož narození v březnu uplyne sto třicet let.

Veškeré informace o pořádané akci pro vás připravila redakce webu GoOut.

nejčtenější články