Lovci a sběrači
12. 10. 2024 - 13. 10. 2024, Mnichovo Hradiště
- Typ akce
- Gastronomie
- web
- https://www.jedenstul.cz/o-nas/
- Místo
- U Jednoho stolu
Mužský 28, Mnichovo Hradiště
zobrazit na mapě
Zodpovězena bude zásadní otázka: se zelím nebo se šípkovou? Říjnový víkend U jednoho stolu je věnován jak lovcům, tak sběračům.
V sobotu ráno bude společný sběr šípků v okolí a přednáška, jaké plodiny je možné sbírat i v době, kdy už možná má někdo pocit, že příroda nic nenabízí. Společně vyrobí šípkovou marmeládu, kterou si účastníci odvezou jako vzpomínku.
Po obědě proběhne příprava na zelí. Krouhání, šlapání, solení a mačkání do připravených kádí a nádob. Fermentace je zásadní proces, při kterém se tvoří vitamín B12, který je normálně dostupný pouze v živočišných bílkovinách. Kvašené zelí má blahodárné účinky na nervovou soustavu, což je potřeba hlavně v zimě. Začít ujídat je možné už po měsíci od začátku kvašení.
Večer účastníky čeká šestichodová večeře spojená s vinným párováním naturálních vín. Předvede je sommeliérka z vršovického Fajnšmekru. Hostina bude založená právě na zvěřině a účastníci se tak můžou konečně rozhodnout, zda se zelím nebo se šípkovou.
Po večeři bude promítání ve stodole film Slavnosti sněženek a pokud počasí dovolí, venku bude táborák. V neděli brzy ráno bude účastníky čekat na posílenou hrnek vývaru a vyrazí na pozorování jelenů do blízké obory. Doporučeno je tmavé oblečení a pevné, nepromokavé boty. Po pozorování bude zakončena schůze vydatnou snídaní. Pro zájemce z oblasti lukostřelců odpoledne bude trénink lovecké lukostřelby i s úvodním kurzem střelby a možností zapůjčení luku.
Menu:
- Korálovec ježatý, olivový olej a sůl
- Dančí carpaccio, fenykl a nakládané lišky
- Bažantí kaldoun
- Pečený bažant, jablka a kroupy
- Výpečky z divočáka, zelí & šípková marmeláda půl na půl, karlovarský knedlík
- Dýňový ořechový koláč a zakysaná smetana
Veškeré informace o pořádané akci pro vás připravila redakce webu GoOut.