Prvorepublikový brunch

18. 2. 2024 12:30, Praha

Typ akce
Gastronomie
Místo
Grand Hotel Bohemia - sál Boccaccio
Králodvorská 652/4, Praha
zobrazit na mapě

Období první republiky je jedna z nejzajímavějších etap české gastronomie. Praha se v té době řadila mezi kulinářská centra, stejně jako Vídeň nebo Paříž. V pražských podnicích začínali vařit zahraniční kuchaři a na jídelní lístky zařazovali opravdové lahůdky. V Praze patřily mezi vyhlášené podniky Grand hotel Šroubek nebo Evropa na Václavském náměstí, Alcron ve Štěpánské a samozřejmě Grand Hotel Steiner (nyní Grand Hotel Bohemia), kde jste si mohli z jídelního lístku vybrat nejrůznější lahůdky ovlivněné zejména francouzskou kuchyní. Nechyběl kaviár, paštika z husích jater, langusta, humr, ústřice, krevety, marinovaný úhoř nebo mušle. Používání francouzštiny v jídelních lístcích mělo tehdy reálný základ ve vysokém uznávání francouzské „haute cuisine“, ale i v léta potlačované potřebě vymanit se z vlivů rakouské i bavorské kuchyně.

V rámci Prvorepublikového brunche bude možnost ochutnat např. šneky po pražsku podle šéfkuchaře J. Trejbala, osobního kuchaře herce Vlasty Buriana a mnoho dalších oblíbených pokrmů hvězd první republiky.

Welcome drink
Sklenka francouzského šampaňského

Předkrmy
Šneci po pražsku (Vlasta Burian)
Žabí stehýnka smažená v pivním těstíčku
Šunková rolka v aspiku
Kaviárové vejce (Jan Masaryk)
Kachní paštika pečená v křupavém těstě s želé z portského vína (Adina Mandlová)
Kuřecí galantýna se zeleninovou mozaikou
Škvarky se sádlem a křupavým chlebem
Hamburský chlebíček
Chlebíček s rokfórem a hruškou (Oldřich Nový)
Slaneček
Domácí nadýchaná veka

Polévky
Humří bisque
Račí polévka s fenyklem

Hlavní chody
Uzený hovězí jazyk s omáčkou ze šalotek, rozinek a pražených mandlí
Telecí kýta pomalu pečená na slanině a houbách, provoněná kmínem se šipkovou omáčkou
Pečená štika na másle s kořenovou zeleninou (T.G. Masaryk)
Kachní roláda plněná nádivkou a hruškami s omáčkou ze švestek a červeného vína
Raci na bílém víně
Hovězí srdíčka na smetaně
Jehněčí hrudí smažené na másle a sádle
Gratinovaný humr s glazovanou zeleninou
Krůtí krokety se smetanovou kaší
Kynutý a žemlový knedlík
Bramborové šulánky
Kraple se špenátem
Zelenina

Dezerty
Domácí ovocné kompoty
Pudink Imperial
Kremrole
Laskonky s lískooříškovým a karamelovým krémem
Beze roláda
Hruškový koláč
Punčové řezy
Rakvičky
Vanilkové věnečky
Ovocné košíčky s vanilkovým pudinkem
Taštičky s domácími švestkovými povidly a mákem

Veškeré informace o pořádané akci pro vás připravila redakce webu GoOut.

nejčtenější články